Suntem în mijlocul weekend-ului și în prag de Dragobete m-am gândit să-ți scriu.
În timp ce-ți scriu, soarele îmi bate la geam, parcă îmi cere să ies afară să-l întâmpin și el să-mi ofere drept mulțumire vitamina D.
Aș spune că e un târg rezonabil între mine și soare, și aș spune că avem o relație funcțională.
Dacă aș fi fost dependent de lumina lui, în timpul iernii aș fi suferit și am fi avut o relație codependentă.
Aceste tipuri de relații – codependente – aduc multe probleme oamenilor care fac parte din ele, în mod special persoanei dependente.
Ce este o relație codependentă?
O relație codependentă este o relație imatură, nesănătoasă, în care unul dintre parteneri este lipsit de o imagine de sine clară, puternică și de o percepție a sinelui ca fiind întreagă.
Codependentul nu știe cine este, ce vrea de la viață, nu știe ce nevoi are, ce calități, ce puncte forte sau ce puncte slabe are și se lasă în totalitate definit de celălalt partener sau de relația în sine. Și fiindcă nu se simte complet, cel codependent cere în permanență de la celălalt reasigurări.
În acest fel, codependentul atunci când simte că relația se rupe îl vânează pe celălalt pentru a primi validarea de care are nevoie.
Ești o persoană codependentă dacă :
– nu ai o identitate clară formată ;
– iei asupra ta problemele altora și încerci să le rezolvi;
– nu știi să spui nu;
– ești foarte tolerant la abuz și la lipsa de respect la adresa ta;
– te pui mereu pe locul 2 (nevoile tale, dorințele tale, emoțiile tale);
– te simti responsabil pentru fericirea altora;
– le permiti celorlalti sa-ti defineasca limitele pentru a-i multumi;
– îți ignori acel instinct care-ți spune ce potențial ai;
– simti ca a cere ajutor este un semn de slabiciune si eviti asta;
– ai tendinta sa absori ca un burete emotiile altora;
– ti-e teama de respingere, asa ca eviti conflictele.
În continuare, am să-ți scriu o poveste terapeutică care colorează foarte interesant ideea de codepdenență și care sunt sigur că te va face să înțelegi mai bine ce presupune.
Așa că , dacă tot e sâmbătă, hai să povestim puțin.
Povestea Găinei Acvilă
Un fermier descoperii intr-o buna zi un cuib de acvile abandonat, cu un ou in el.
Lua oul si il puse in cuibul unei gaini din ograda sa.
Se nascu, in mijlocul gainilor, o pasare de toata frumusetea care invata desigur sa se poarte ca o gaina.
Fermierul se ocupa mult de noua sa “gaina” si facea totul pentru a o proteja. O rasfata si ii aducea imediat tot ceea ce aceasta cerea. Acvila gaina devenea pe zi ce trece foarte
dependenta de fermier, care nu-si dadea seama de raul pe care il face.
La un moment dat, acvila vazu pe cer o pasare mare care plana si spuse:
– Intr-o zi si eu voi zbura ca aceasta pasare. Atunci, fratii si surorile sale au inceput sa rada de ea. Rusinata, regreta ca spusese aceste cuvinte si continua sa manance graunte din
tarc.
Intr- o buna zi, o zana buna trecu pe acolo si vazu acvila regala vegetand in mijlocul gainilor. Atunci ea ii spuse fermierului:
– Cred ca iti iubesti foarte mult pasarea ta rara, dar cred ca nu-i faci nici un serviciu tinand-o in aceste conditii. Te gandesti prea mult la tine. Aceasta pasare nu este fericita si
atunci cand va fi prea mare nu-si va mai dezvolta calitatile sale extraordinare si potentialul sau nelimitat.
A doua zi, dupa ce a stat pe ganduri, fermierul nostru a luat pasarea in maini si a lansat-o in aer. Acvila a avut din fericire timp sa-si deschida aripile si sa aterizeze jalnic pe
pamant, in hohotele de ras ale gainilor.
Dar omul nu se descuraja, ci urca pe acoperisul hambarului si spuse pasarii:
– Esti o acvila, zboara! Si o lansa in aer. Dintr-un reflex spontan, acvila isi deschise aripile, plana cateva secunde deasupra curtii si ateriza in mijlocul gainilor uimite…
Atunci fermierul urca muntele din apropierea fermei sale si lansa acvila spre cer. Cu batai de aripi din ce in ce mai mari, acvila incepuse sa zboare fericita pe cer, din ce in ce mai
sigura de ea.
Periodic, ea revenea sa-l vada pe fermier si pe prietenele sale, gainile, care o considerau de acum inainte ceea ce ea era intr-adevar, o acvila regala.
Te recunosti in atitudinea supraprotectoare a fermierului ?
Oferi celorlalti chiar si fara a-ti cere ?
Ai tendinta de a-i proteja, rasfata pe ceilalti, intr-o asemenea masura incat le creezi o dependenta de tine?
Te lasi protejat, rasfatat, condus, de ceilalti fara sa-ti dai seama?
Amintesteti de fermier, care dupa ce a fost consiliat de zana cea buna, a dat drumul acvilei din ograda sa, lansand-o in aer pentru a-si deschide aripile sa zboare.
Amintesteti de acvila care desi crestea alaturi de gaini, avea dorinta de a zbura precum o acvila regala.
Si tu iti poti redirectiona atentia dinspre ceilalti spre tine, lasandu-le celorlati autonomia necesara pentru a devenii ei insisi, pentru a-si dezvolta o mai buna incredere in propria persoana.
Și asta presupune codependența, o relație nesănătoasă, ce nu aduce satisfacție decât altora, în timp ce ție, doar nemulțumiri și frustrări, care nu-ți sunt de folos, dimpotrivă.
Este nevoie de ajutor din partea unui specialist pentru a reuși să depășești acest tip de relaționare cu ceilalți, consilierea te poate ajuta să trasezi limite sănătoase în relațiile tale și îți poate crește stima de sine.
Totuși, există câteva soluții la îndemână de prim ajutor până reușești să ajungi la un specialist.
Conform dnei psiholog Cristina Zamfir, pentru a ieși din capcana codependenței este nevoie să urmezi câțiva pași :
1) Încetează să mai fii o victimă
Salvatorii ajung la un moment dat chiar ei insisi nemultumiti de viata pe care o traiesc. Sunt din ce in ce mai tristi, mai nefericiti fara sa aiba un motiv real.
2) Eliberează-te de control
Controlul este insa o iluzie. Nu putem controla alcoolismul celuilalt, nici alte dependente sau obsesii. Nu putem controla emotiile, alegerile, trairile sau comportamentele celor din jur. Si inca o veste proasta pentru multi : NU II PUTEM SCHIMBA PE CEILALTI. In acelasi timp nu suntem obligati sa ne supunem abuzului.
3) Nu te mai lăsa influențat
- Este de dorit ca un codependent sa renunte la modul de a gandi sau de a simti doar in favoarea unei alte persoane
- Nu trebuie sa se simta prost daca cei din jurul lui au comportamente neadecvate. Sunt agresivi, vulgari, nemultumiti, irascibili.
- Nu trebuie interpreteze respingerea din partea celorlalți ca pe o consecinta a lipsei lor de valoare. Daca sunt desconsiderati nu inseamna că nu sunt oameni valorosi.
4) Trăiește-ți viața
Totul porneste de la noi. Suntem la un gand distanta intre a vrea sau a refuza sa fim fericiti!
5) Fixează-ți pentru prima dată obiectivele TALE
Fara obiective, viata pare o ambarcatiune frumoasa si puternica, dar fara carma. E usor sa ajunga in deriva, fara provocari, fara puncte de atins. Insa, a ne stabili scopuri in viata, o directie de urmat, o destinatie la care sa ajungem, ne da siguranta ca detinem controlul. Fixarea de obiective inseamna sa ne condimentam viata cu entuziasm, suspans si cu incantarea reusitei. Obiectivele puse pe hartie declanseaza, ca prin magie, o forta psihologica, afectiva si spirituala imensa. Veti vedea ca lucrurile se produc la momentul potrivit!
6) Detașează-te!
- A ne detasa presupune sa intelegem ca fiecare om este responsabil de el insusi. Nu putem schimba persoana de langa noi, la fel de bine cum nu putem nici sa-i rezolvam problemele, la infinit. Uneori este de dorit sa ne distantam cat putem de drama si sa ne concentram si pe problemele noastre. Este de dorit sa ne amintim cine suntem cu adevarat si ce prioritati avem.
- Sa fim detasati inseamna sa traim clipa, aici si acum. Lucrurile vin si trec! Poate parea crud, insa uneori este sanatos pentru propria persoana sa ne punem pe primul plan.
- Sa ne detasam nu inseamna ca vom intoarce spatele celor care conteaza in viata noastra. Sa ne detasam inseamna sa le dam incredere ca si ei pot lua decizii bune, ca pot iesi din criza, ca se pot ingriji, ca pot avea control asupra situatiei in care se afla. Sa ne detasam, inseamna, in anumite momente din viata noastra, sa ajutam!
Dacă te afli într-o relație codependentă sau dacă ești în general o persoană codependentă care se regăsește în tiparele de mai sus, ai nevoie inițial să implementezi pașii de mai sus, iar apoi să ceri ajutorul unui specialist.
De la ce ajungi sa fii codependent, sa ții cu dinții de o relație și un om care nu te iubește și nu te apreciază, dar nici nu te lasă?
Sa știi ca nimic nu e bine și ca nu e persoana potrivita, dar totuși ramai și e frustrant?
Este cauza unor trăiri din copilărie, unor traume sau a unei familii disfuncționale.