Nu te aștepta ca ceilalți să te placă atunci când impui LIMITE.
Tocmai din acest motiv unii oameni sunt tentați sa evite să impună limite sănătoase și necesare în relații amoroase, de prietenie, de serviciu.

Sunt tentati sa evite pentru că nu pot face emotional :

– situatiei neplacute de a nu face pe plac oamenilor;
– le e teama de conflicte, de provocari;
– nu rezista manipularilor celorlalti ce incearca sa-i determine sa renunte la limite;
– teama de sarcasm, de agresiune verbală;
– orice alt tip de consecinte ce au loc de obicei in urma impunerii de limite.

Consecințele evitării de a impune limite

  • lipsa de respect din partea celorlalti;
  • Acumularea de frustrări; (devii o bombă cu ceas)
  • lipsa unui sens al vieții (depresie);
  • anxietate (senzația de haos);
  • stimă de sine redusă (lipsa unei identități)
  • codependență;

Avantajele Impunerii de Limite Sănătoase

  • definirea propriei tale identități (îți creezi o personalitate puternică);
  • te protejezi de oamenii abuzivi (de regulă, persoanele cu înclinații sau tulburări de personalitate narcisică au tendința de a încălca și abuza de drepturile celorlalți datorită viziunii egocentrice pe care o au despre viață);
  • creezi o ordine și aduci echilibru în viața ta;
  • o stare mentală și emoțională bună (un tonus bun)
  • evitarea burnout-ului;
  • dezvoltarea unei autonomii sănătoase (libertății).

Neexprimandu-ti nevoile, ele vor fi in continuare incalcate si la un moment dat vei face „bum!”

Exprimarea nevoilor, furiei asertiv si diplomat ti-ar fi adus mai multe avantaje si mulțumiri, pe cand exprimarea furiei în mod violent și necontrolat este o formă de autosabotaj.

Ce sunt Limitele Personale

Limitele personale sunt acele reguli care au legătură cu nevoile tale și pe care le stabilești într-o relație.

Ai limite sănătoase în viața ta dacă poți spune confortabil ”NU” celorlalți când nu-ți dorești să faci un anumit lucru, și în același timp ești deschis și intim în relații.

Mai exact, limitele personale au legătură cu nu-urile și da-urile din relațiile tale.

De exemplu, o persoană care are limite personale rigide (prea multe nu-uri), poate pune o barieră între el și celălalte persoane fiind foarte rece în relațiile pe care le are (și probabil are foarte puține relații)

La capătul celălalt al limitelor personale, o persoană care este prea implicată și prea intimă în relațiile sale, are limite personale deficitare. (prea multe da-uri)

Un echilibru între nu și da ar fi idealul limitelor personale.

Desigur, acest echilibru este greu de stabilit, el poate fi diferit de la persoană la alta, căci nevoile oamenilor sunt diferite într-un anumit punct, deci și limitele sunt diferite.

Limitele personale pot fi : limite rigide, limite deficitare și limite sănătoase. (conform Therapist Aid)

  1. Limitele Rigide :
  • eviți inimitatea și relațiile apropiate;
  • nu ceri ajutor;
  • ai puține relații apropiate;
  • nu dezvălui informații personale despre tine;
  • pari detașat, distant;
  • îi ții la distanță pe ceilalți de teamă că vei fi respins.

2. Limitele personale Deficitare

  • dezvălui prea multe informații personale;
  • îți este greu să spui nu cererilor altora (să refuzi persoane);
  • te implici prea multe în problemele altora;
  • ești dependent de opiniile altora;
  • accepți abuzul și lipsa de respect a altora la adresa ta;
  • îți este teamă că vei fi respins dacă nu-i ajuți pe ceilalți.

3) Limite personale Sănătoase

  • îți valorizezi propriile opinii;
  • nu-ți compromiți valorile personale în fața altora;
  • dezvălui informații personale despre tine într-un mod echilibrat (de exemplu, nu-i spui unui om pe care abia l-ai cunoscut detalii intime despre tine; dar nici nu ești distant față de oamenii dragi din viața ta)
  • îți cunoști nevoile personale și știi cum să le comunici;
  • accepți când ceilalți îți spun Nu.â

Tu, în ce parte a descrierii te afli?

Este evident că e greu să te poți încadra perfect într-una din limitele de mai sus, așa că probabil ai un mix între ele.
Dar ai nevoie să te uiți atent pe ele, să iei un pix și o foaie și să vezi unde te afli.

Te invit să analizezi ce limite sunt în avantajul tău și ce limite sunt în defavoarea ta.

Pentru a identifica dacă ai limite rezonabile în viața ta este bine să te gândești că limitele personale sunt diferite în funcție de aspectul vieții tale : o limită personală în relația cu prietenii tăi nu este sănătoasă în relația cu șefii sau colegii tăi de la serviciu.

Tipuri de Limite Personale

  1. Limite Personale Fizice – se referă la spațiul tău personal și la cum și cât permiți să fii atins. Aaa, și cui îi permiți să te atingă. Limitele tale fizice personale pot fi încălcate în momentul în care cineva te atinge și nu-ți dorești asta sau când îți invadează spațiul personal (îți verifică telefonul mobil, jurnalul personal). Aici depinde de situație, unii părinți aleg să încalce spațiul intim al copiilor, citind sms-uri, jurnale, cu rolul de a-i proteja, dar e o linie fină și delicată în acest caz, întrucât uneori scopul verificării nu se bazează pe indicii reale, ci are rolul de a control copilul și de a-l manipula, depinde de caz.
  2. Limite Personale Intelectuale – se referă la gândurile și ideile tale, la libertatea de exprimare și de a avea o opinie personală, fără ca ea să fie încălcată sau desconsiderată de altcineva cu opinii contrare. ALimitele personale intelectuale presupun respect pentru ideile și gândurile celuilalt. Aceste limite sunt încălcalte în momentul în care se resping sau se ridiculizează ideile celuilalt. ici cred că putem să ne gândim la subiecte delicate pe care le putem evita în cadrul discuțiilor cu prietenii (religie sau politică), mai ales cu acei prieteni care au convingeri rigide și care vor să aibă mereu dreptate.
  3. Limite Personale Emoționale – se referă la momentul potrivit când ar trebui sau nu să dezvălui informații personale despre viața ta. De exemplu, nu e potrivit să dezvălui informații personale despre viața ta unei persoane care abia ai cunoscut-o. Ar fi de preferat, să dezvălui mici părți din viața ta pe măsură ce relația se dezvoltă, și în aceeași măsură în care celălalt dezvăluie despre el.
  4. Limite personale Sexuale – se referă la partea emoțională, materială și fizică a laturii sexuale. Aceste limite sunt încălcate când există atingeri nedorite, presiune de a face sex sau comentariile de natură sexuală nepotrivite.
  5. Limite Personale Materiale – se referă la bani și bunuri de natură materială. A pune limite personale materiale înseamnă a stabili cum și cât împarți cu ceilalți bunurile tale. Să spunem că este potrivit să împurmuți laptop-ul unui membru al familiei, dar nu e potrivit să-l împrumuți unei persoane pe care abia ai cunoscut-o.
  6. Limite Personale Temporale – se referă la modul în care o persoană își gestioneză timpul. Este potrivit ca o persoană să-și facă timp pentru toate aspectele esențiale ale vieții sale (serviciu, relații, hobby-uri). E ideal să ai un echilibru între aceste aspecte, orice neglijență a unuia dintre aspecte poate aduce dezechilibre emoționale, burnout, anxietate, depresie. Îți spun asta din perspectiva unui ex-workaholic :

Tu, cum stai cu limitele personale?

2 Replies to “Limitele Personale – granița dintre sănătate și probleme emoționale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *