Am ales să folosesc o etichetă, acea de narcisist, și deși nu pare prea elegant, o fac pentru că există o diferență între o persoană cu tulburare de personalitate narcisistă și o persoană cu înclinații narcisiste.

Tulburarea de personalitate este să spunem o formă mai gravă, pe când narcisismul e o formă mai ușoară.

Pentru a putea fi numită tulburare de personalitate narcisistă, persoana afectată trebuie să aibă următoarele trăsături, conform DSM V :

 1. Are un sentiment exagerat al importanței de sine (își exagerează realizările și talentele, se așteaptă să fie recunoscut ca superior fără a avea realizări pe măsură)
 2. Este preocupat de fantezii de succese nelimitate, putere, strălucire, frumusețe sau dragoste ideală.
 3. Crede că este special și unic, că poate fi înțeles doar de persoane speciale sau cu statut înalt și că poate fi afiliat numai cu persoane sau instituții importante.
 4. Are nevoie constantă de admirație excesivă.
 5. Are sentimentul că este îndreptățit să obțină anumite favoruri (are așteptări nejustificate să fie tratat într-un mod special sau ca ceilalți să se conformeze automat regulilor sale)
 6. Are tendința de a profita de relațiile interpersonale (exploatează alte persoane pentru binele personal)
 7. Este lipsit de empatie (este incapabil să recunoască sau să identifice sentimentele sau nevoile celorlalți)
 8. Adesea îi invidiază pe ceilalți sau crede că este invidiat de ei
 9. Are comportamente sau o atitudine arogantă, de superioritate.

Nu e niciun secret că persoanele cu înclinații narcisice fac „victime”, datorită unei caracteristici cheie : lipsa de empatie.

O mică incursiune în lumea Narcisistului

Odată ce ești narcisist, ești egocentric și datorită experiențelor din copilărie care au presupus o ignoranță de ordin emoțional din partea părinților, care au folosit copiii drept trofee.

Acest copil a fost folosit și manipulat de un părinte narcisist drept un mijloc de laudă și de atingere de obiective ce el nu a reușit să le atingă, ce nu putea să-i acorde dragostea pe care o merita și o înlocuia prin lucruri materiale, nu avea decât două direcții : fie să ajungă un adult narcisist, fie să ajungă un adult cu o stimă de sine scăzută.

În spatele narcisismului se află multă suferință emoțională și un ușor sentiment de inferioritate, acestea sunt combătute prin supracompensare, adică atitudinea arogantă.

O persoană ce suferă de narcisism trăiește cu senzația permanentă și inconștientă că nu merită atenție și din acest motiv supracompensează prin comportamentul său care atrage atenția și cere admirație.

Narcisistul a fost ignorat de către părinți în copilărie și nevoile sale nu contau și drept urmare ca adult cere un tratament preferențial și se crede unic și special.

Narcisistul a copiat comportamentul părintelui narcisic și înțelege că relaționarea cu lumea din jur presupune a-ți îndeplini propriile nevoi fără să ții cont de nevoile celorlalți. Are logică. Dacă părintele său narcisist nu a ținut cont de nevoile sale și s-a folosit de el pentru a-și împlini nevoile sale nesatisfăcute, la fel va face și el în viața adultă.

Acum că am pictat acest mic tablou din copilăria unui adult narcisist, am să trec la partea a doua a articolului unde voi explica metode de a fi în relații relativ bune cu un narcisist.

Din interacțiunile mele cu acest tip de persoane am tras concluzia că e mai bine să cauți să creezi o legătură bună cu ele decât să fii în dezacord cu ele, pentru că pot manipula oameni împotriva ta, se răzbună și trec bully-atack-uri, pot lansa zvonuri false la adresa ta, orice pentru a-și atinge scopul, fără niciun regret.

Fără a judeca acest tip de oameni, deși poate ai avut experiențe dureroase cu ei, voi creiona cu ajutorul Dr. Todd Grande metode de a face pace cu narcisiștii.

Ai nevoie să faci pace cu el pentru că ești forțat de împrejurări să interacționezi cu el, fie îți este șef, fie este partenerul tău sau un membru al familiei.

10 Metode de a fi în relații bune cu un Narcisist (conform Dr. Todd Grande)

 1. Nu arăta că ești dezgustat sau uimit negativ de comportamentul Narcisistului
 2. Nu critica comportamentul Narcisistului – pentru că riști să stârnești furia narcisistului (dacă e narcisist cu elemente de grandiozitate)
 3. Complimentează narcisistul – te folosești de nevoia sa de a fi admirat. Dar există niște condiții : fii sincer, fii impresionat. De exemplu : „wow, înțeleg de ce oamenii sunt impresionați de munca ta.” „nu înțeleg de ce oamenii nu te apreciază, tu ar trebui să fii șeful aici.” Poți să-i compari cu persoane celebre. Dacă te complimentează înapoi, poți să spui ceva frumos în schimb : înseamnă mult pentru mine dacă vine din partea ta. Trebuie să pui problema în așa manieră încât ei să pară importanți și să se simtă admirați. Să fii atent la complimente în special la adresa narcisiștilor vulnerabili pentru că ei vor analiza ulterior complimentul tău și dacă simt că nu ai fost în totalitate sincer, ai stârnit din nou furia narcisiscă. În cazul narcisiștilor vulnerabili (care nu au încredere în oameni), e nevoie să-i reasiguri că acel compliment este real, astfel că trebuie să repeți complimentul pentru ca ei să-l creadă.
 4. Cere-i sfatul într-o problemă – dacă ai primit sfatul unui specialist sau cineva într-o funcție mai importantă decât narcisistul, cere-i și sfatul lui. De exemplu : uite, am primit sfatul x de la specialistul y, aș vrea să verific problema asta și cu tine, aș avea nevoie și de părerea ta.
 5. Ține-i partea narcisistului – arată înțelegere, empatie. Dacă aș fi în locul tău și eu aș fi supărat.
 6. Cere-i sfatul și arată-te uimit – de exemplu : nu m-aș fi gândit niciodată la asta, e genial.
 7. Oferă-te să-l ajuți – de exemplu : știu că ai foarte multe responsabilități, pot să te ajut cu ceva? Dacă-l ajuți, și el la rândul lui se va oferi să te ajute.
 8. Întreabă-i despre visurile lor și nu te arăta uimit – de multe ori narcisiștii au visuri mărețe despre faimă, succes și putere nelimitate. Dacă încep să se deschidă și să povestească despre ele, nu te arăta uimit, căci există șansa să fii. Pot de exemplu să-ți spună că vor să ajungă în fruntea celei mai mari companii din Europa, sau că vor să deschidă o firmă care să fie în top 10 în lume. Deși vei fi tentat să ai îndoieli în legătură cu această problemă, nu te arăta uimit sau dezgustat, ci fii empatic, fii entuziasmat în legătură cu visul lor. Nu oferi sfaturi legate de visul lor, pot perpece asta ca o critică, vor înțelege că visul lor nu este îndeajuns de bun.
 9. Empatizează cu lipsa lor de empatie – de exemplu : „toată lumea este așa de sensibilă în ziua de azi.” „unii pot fi atât de încăpățânați.” „e nevoie ca cineva să preia controlul, altfel nimeni nu-și va face treaba pe aici.” „ai așteptări foarte mari de la oameni pentru că tu știi mai bine de ce au ei nevoie” ”tu doar ai grijă de toată lumea, de toți angajații prin aceste așteăptări ridicate.”
 10. Arată-te bun în ceea ce faci, dar nu mai bun ca el – Narcisiștii sunt dezgustați de oameni în general, dar nu de alți narcisiști. Narcisiștii vor să fie înconjurați de oameni competenți, îi dezgustă cei slabi și incompetenți. Astfel că poți de exemplu să-i spui : mă consider bun în ceea ce fac, dar tu ești supracalificat, am multe de învățat de la tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *