Să gestionezi corect emoțiile puternice negative nu e o sarcină ușoară, dar prin antrenament poți obține controlul asupra lor și asupra ta.

Unele persoane, poate că tu, poate că persoana iubită, simte realitatea și lucrurile prin care trece într-un mod mai intens.

Emoțiile uneori devin copleșitoare, iar reacțiile persoanei în cauză vor fi la aceeași intensitate.

Din această pricină unii oameni își exprimă furia sau bucuria foarte direct și nu voalat cum societatea acceptă.

Emoțiile intense sunt greu de controlat pentru că produc o suferință de o intensitate majoră față de cum le produc oamenilor cu emoții relativ stabile.

Cauzele biologice a emoțiilor puternice

Literatura de specialitate și neuroștiintele o pun pe seamă unor reacții chimice ce produc dezechilibre de ordin chimic în creier.

Cauzele psihologice a emoțiilor puternice

Din punct de vedere psihologic, persoanele care simt emoțiile la un nivel mai înalt și mai dureros, au fost fie victimele unei traume, fie au fost neglijate în copilărie.

Oamenii cu emotii puternice au strategii autodistructive de gestionare :

– îsi fac griji zile întregi în privința suferințelor, greșelilor și posibile probleme viitoare;

– se gândesc zile în șir la greselile și întâmplările negative prin care au trecut;- apelează la alcool frecvent;

– își descarca în mod nedrept furia și emotiile negative pe alți oameni;

– fac sex neprotejat cu oameni necunoscuți, conduc sub influența alcoolului;

– mănâncă în exces pentru a „uita”;

– nu pot să se relaxeze sau să se implice în activități ce le provoacă plăcere;

– folosesc strategii de evitare a emoțiilor puternice negative.

Costurile acestor strategii de gestionare a emoțiilor puternice sunt mari și aduc probleme de sanatate, probleme in relatii si financiare.

Pentru că emoțiile sunt copleșitoare, aceste persoane par iraționale uneori și asta pentru că ei iau decizii rapide si irationale pentru a amorți durerea intensă.

2 Metode de gestionare a emoțiilor puternice negative

Gestionarea emoțiilor puternice negative este delicată, dar nu imposibilă. Acest lucru este posibil prin educație psihologică și răbdare cu tine însuți.

Este dificil să schimbi emoții puternice negative peste noapte când tu le-ai dobândit în ani de zile de „practică”.

Mai jos am ales 2 metode simple de gestionare a emoțiilor puternice negative care-ți vor da din nou controlul asupra vieții tale :

1) Acceptarea radicală a situatiei – prin afirmatii de acceptare (asa stau lucrurile in acest moment, singurul moment in care trăiesc este prezentul)

2) Distragerea atenției – datorită faptului ca emoțiile sunt intense si persoanele aleg neinspirat, e nevoie sa isi distraga atenția atat cat emotia sa se consume.

Asta se poate face printr-un plan dinainte determinat: sa parasesti incaperea pana te calmezi si ajungi la sentimente mai bune pentru a evita un conflict de unde ai de pierdut profesional sau financiar, sa faci activități placute, sa suni un prieten, sa te gandesti la cineva la care ții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *