Ai nevoie de limite personale sănătoase și-n relația cu tine, până nu te prăbușești într-un abis emoțional.
O familie sanatoasa emoțional înseamnă o lume echilibrata în ochii copilului, viitorul adult.
Copilul are nevoie să vadă în comportamentul parintilor echilibru, congruență între ceea ce spun și ceea ce fac.
Copilul, viitorul adult, are nevoie să internalizeze din relatia cu părinții că uneori este nevoie să se oprească și singur din comportamente distructive, la care este tentat uneori să recurgă.
Problema este că uneori nu a fost nimeni acolo să-l oprească și să-l liniștească când avea o criză de tantrum, n-a fost nimeni acolo să-i explice, să-l încurajeze să-și traiască emoțiile și să nu le lase să-l controleze sau dimpotrivă, să nu fugă de ele prin abuz de dulciuri sau sucuri.
Dacă ai fost un copil care nu a avut lângă el adulți care să fie echilibrați emoțional, vei simți mereu haos în sufletul tău, liniștea te va speria, și vei căuta mereu agitație pentru a retrăi trecutul, familiarul.
Familiarul este cel ce îți guvernează viața.
Faci alegeri bazate pe emoții din trecut, alegi oameni în viața ta care seamănă cu părinții tai sau cu persoanele semnificative din copilaria ta.
Dacă nu ai fost învățat să-ti impui limite singur, probabil nu vei permite nici altora să ți le impună și nu vei găsi liniștea echilibrului din limite.
Totuși ai nevoie să înveți să te oprești singur din comportamente autodistructive, care alungă oamenii din viața ta și care-ți perpetuează suferința emoțională.
Ai nevoie să te îngrijești de tine, să-ți hrănești sufletul cu liniște, cu momente semnificative de pace, prin construirea unei relații sănătoase cu tine.
Sufletul tău are nevoie de tine să-l asculți și să-i fii aproape prin dezvoltarea unui simț al prezenței conștiente.
El are nevoie să-i asculți îngrijorările, să-i simți frământările și să-i oferi dragoste, prin limite ce-ți vor da liniștea pe care o meriți și de care nu știai că ai nevoie.
Cum îți impui limite sănătoase?
– când ești la volan și conduci, nu răspunde la telefonul mobil, decât atunci când ești parcat, trage pe dreapta;
– când vorbești cu soțul sau soția despre ceva important, rămâi prezent, ascultă ce are de spus, nu te refugia în telefonul mobil. Dacă nu înțelegi ce a vrut sa-ți transmită, cere lămuriri;
– când bei un pahar cu vin cu prietenii și știi că ai venit cu mașina, cheamă un taxi;
– când vezi că ai mâncat toată săptămâna doar mâncare tip fast-food, oprește-te și gătește tu o mâncare sănătoasă și proaspătă;
– când simți că ești obosit mental, ia o pauză de la multi tasking și mergi la o alergare în natură sau initiaza niste exerciții HIIT in casa;
– când simți că ai obosit fizic, oprește-te și odihnește-te, culca-te la o ora rezonabilă.
Sursa foto : Selecthealth.org