1. Dacă iubitul îți verifică mesajele de pe telefonul mobil cât timp ești tu plecată … n-are încredere în el, în tine și ți-a încălcat limitele și nevoia de intimitate.

2. Dacă vânzătoarea de la piață insistă să guști din telemeaua ei, deși tu ai refuzat repetat… ți-a încălcat limitele personale și te-a manipulat.

3.Dacă un prieten insistă să-l ajuți cu o problemă și din motive obiective îl refuzi, iar el insistă și te face să te simți vinovat, pentru că el te-a ajutat când ai avut nevoie, îți desconsideră emoțiile și încearcă să te manipuleze.

4. Dacă șeful te sună din timpul liber și-ți spune că are urgent nevoie de tine, deși știe că ai o problemă personală, iar solicitarea o face fără să-ți lase timp de gândire… încearcă să te manipuleze.

5. Dacă un prieten te sună și te roagă să-l ajuți cu un proiect, tu accepți 1, iar atunci când vine la tine aduce 3 proiecte … încearcă să te manipuleze.

6. Dacă un coleg nou începe să-ți povestească brusc viața personală făcându-te să te simți obligat să te deschizi și să spui informații personale despre tine, pe care le va folosi ulterior împotriva ta … tocmai ai fost manipulat.

7. Dacă un prieten din senin îți spune că are un sac de mere în plus și vrea să ți le dea ție, tu le accepți, iar ulterior îți spune că are nevoie să-l ajuți cu un proiect … tocmai te-a manipulat.

Aceste manipulări și situații nu sunt inventate, am trecut mulți dintre noi prin ele.

Nu te grăbi în nicio decizie pe care o iei, calmează-te, inspiră, expiră, cere răgaz de a te gândi, fii ferm și analizează ceea ce simți în legătură cu solicitarea către tine.

Narcisiștii simt slăbiciunea, inocența și naivitatea și o vor specula fără să simtă remușcări.

Spunem chiar acum stop manipulării!

Ieși din zona de victimizare, informează-te, cere ajutor!

Psiholog Andrei C. Pușcașu – Jurnalul unui Psiholog

Mai multe despre manipulare în cartea „Supraviețuind Narcisismului”, pe care o poți comanda aici : https://carticusens.ro/produs/supravietuind-narcisismului-andrei-catalin-puscasu/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *