Grandstanding sau „țipătul de disperare pentru atenție” este acel tip de conversație în public menit mai mult să atragă atenția decât să transmită un mesaj anume.

Acest tipar de comportament are mai multe nuanțe, însă cele mai interesante sunt acele situații în care cineva vorbește într-un loc public, fie în stația de autobuz, fie în vestiarul sălii de fitness, fie postează online pe o temă de interes public, pentru a atrage atenția sa.

În acest context, privind dincolo de cuvinte, putem observa nevoia persoanei de a primi atenție, și nu interesul său de a dezbate tema respectiva, ea reprezentând doar un pretext, un mijloc prin care obține admirație.

Studiu de caz

Raul, 24 de ani, proaspăt absolvent al Facultății de Jurnalism, adoră să iasă în cafenele cu prietenii, să încerce la fiecare ieșire un nou tip de cappucino, cu tipuri de arome, fie scorțișoară, fie lapte de migdale, fie aromă de vanilie, fie aromă de rom, mai nou posibilitățile sunt infinite.

Pe lângă dorința lui de a încerca tipuri noi de cafele la fiecare ieșire, mai are o dorință ascunsă la fiecare ieșire, aceea de a-și șoca prietenii cu subiecte controversate sau întâmplări pe care le-a experimentat de la ultima întâlnire.

El are vorbele la el, este pasionat de scris, de citit, de discursuri, are un farmec aparte și fiecare frază pe care o spune are aroma unei povești la care râzi bine, tare și simți că nu te mai poți opri. Are simțul umorului, asta e o certitudine și inteligența lui îl ajută să așeze cuvintele într-un mod inedit.

Dar cu timpul, prietenii lui care-l acompaniază la cafea au început să se plictisească de aceleași discursuri, de alte noi și noi întâmplări șoc prin care el a trecut și au început să realizeze că ei nu contează în aceste scenarii.

Ei au început să-i observe rutina, iar asta a început să le provoace un disconfort în prezența lui. De fiecare dată când primește cafeaua de la ospătar și aroma ei se propagă în aer și-ți lasă gura apă, începe să-și dreagă vocea și să deschidă un subiect șoc, folosind un ton nepotrivit pentru contextul respectiv, vorbește mai tare decât ar trebui, și asta doar când se află oameni și la celelalte mese sau când se găsesc în număr mai mare la masă.

În situațiile în care se află doar Raul și doar un alt coleg și cafeneaua este goală, el are un comportament total diferit. Este apatic, este liniștit, rece, distant, parcă nu reușești să ajungi la el, indiferent ce faci.

Drama lui Raul este că el nu se simte bine decât dacă are public, dacă are cine să râdă la discursul lui, cineva care să-i reflecte admirație. Raul este mulțumit dacă se află în centrul atenției și dacă are public, însă dacă nu este nimeni prin preajmă se simte mic, inocent, ca un fetus care-și prinde picioarele și stă încolăcit.

*Un caz tipic de tipar comportamental al formelor fără fond, unde ne este atrasă atenția către forma mesajului, nu și către conținutul mesajului, care nu are substanță, este superficial și este un pretext pentru a primi admirație, nicidecum pentru a ajuta în rezolvarea unei probleme.

Grandstandingul face parte din comportamentul de infatuare, un mod de protecție automat al narcisismului menit să protejeze un sine fragil. Narcisiștii grandioși au o atitudine de superioritate în public alimentată prin laudă, iar întreg dialogul lor este prins într-un fir narativ în care-și etalează calitățile, aptitudinile, precum și succesele profesionale sau personale din trecut.

Asta înseamnă să scoată în evidență în mod repetat și ostentativ succesul pe care ei l-au înregistrat, nefiind conștienți că această atitudine poate provoca suferință în jurul lor. Acest comportament este menit să le asigure o poziție de superioritate în fața celorlalți și să-i țină la distanță de sentimentele lor profunde de deficiență și rușine.

O altă interpretare a acestei atitudini de laudă este că are rolul și de a obține admirație care le alimentează rezervorul narcisic, care este mereu gol.

Ceea ce nu reușesc să înțeleagă este că prin atitudinea de laudă pot răni sentimentele celor din jur, care se simt deja nesiguri, iar asta le face să le adâncească rana.”

Fragment din cartea „Supraviețuind Narcisismului” , pe care o poti comanda aici : https://carticusens.ro/produs/supravietuind-narcisismului-andrei-catalin-puscasu/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *