De ce gaslighting?

Gaslighting nu are degeaba în prima silabă „gas”.

Gas vine de la gaz, iar manipularea psihologică are efectul unui gaz folosit pe câmpul de luptă de soldați pentru a crea confuzie în rândul inamicilor, astfel încât cei ce atacă să poată prelua controlul situației și să-i elimine.

La fel te simți și într-o confruntare cu o personalitate narcisistă, ca pe un câmp de luptă, unde nu există reguli sau limite.

De fapt, există o singură regulă : nu există nicio regulă și nicio limită. Cel puțin pentru el, ție îți va trasa zeci de reguli de moralitate și de interacțiune cu el.

Din perspectiva sa, nu i se aplică nicio regulă, este special, unic. Rar se construiesc oameni ca el. Din punctul său de vedere.

Efectele psihologice asupra victimelor abuzurilor sale sunt devastatoare.

De obicei se agață de oameni cu o stimă de sine redusă, oameni care au încredere în umanitate, de oameni cu o personalitate dependentă, care sunt complianți, oameni care unde-i pui acolo stau. Și-i fac pe acești oameni acoliții lor, de care se vor folosi după bunul lor plac, acești fiind niște extinderi ale lor.

Tocmai pentru a veni în întâmpinarea nevoii de informare a populației cu privire la psihologie, mă simt dator să scriu despre manipularea psihologică, și dacă reușesc ca prin cuvintele mele să ajut măcar 1 om să realizeze că a fost victima unui abuz și că de fapt el este un om minunat, nu este nebun, lumea nu are nimic cu el, ci doar a fost omul potrivit la momentul nepotrivit.

Termenul de „gaslighting” a devenit cel mai popular termen în anul 2018 de la inaugararea Președintelui Donald Trump, conform Dicționarului Oxford.

Gaslighting este un act de a submina realitatea altei persoane prin negarea faptelor, a mediului înconjurător sau a sentimentelor sale.

Victimele abuzurilor psihologice sunt manipulate prin distorsionarea realității să creadă că sunt defecte, dificile, nebune, prin diverse tertipuri și trucuri pe care le voi trata în articol.

Istoricul termenului de Gaslighting

Fraza provine dintr-un thriller misterios din 1938 scris de dramaturgul britanic Patrick Hamilton numit Gas Light, transformat într-un film popular în 1944 cu Ingrid Bergman și Charles Boyer.

În film, soțul Gregory o manipulează soția sa iubită și încrezătoare, Paula, pentru a crede că nu mai poate avea încredere în propriile percepții ale realității.

Într-o scenă importantă a filmului, Gregory face ca luminile de gaz din casă să pâlpâie, aprinzându-le în podul casei. Totuși, când Paula întreabă de ce luminile de gaz pâlpâie, el insistă că nu se întâmplă cu adevărat și că totul este în mintea ei, determinând-o să se îndoiască de percepția de sine. De aici s-a născut termenul gaslighting  – „iluminare cu gaz”.

Cum se transformă cineva în Gaslighter

Pentru aprinzătorii de gaze precum Gregory din film, tehnica este o modalitate de a controla relația, de a opri conflictul, de a ușura o anumită anxietate și de a se simți din nou „responsabil”. Este o modalitate prin care cineva se poate abate de la responsabilitate și de a dărâma pe altcineva, ținându-l tot timpul pe cealaltă persoană legată, mai ales dacă în ceea ce se conectează este nevoia disperată de a mulțumi o altă persoană – sau de a demonstra că persoana respectivă greșește.

Oamenii nu s-au născut cu această tehnică, așa cum s-au născut introvertiți sau extrovertiți. Un „aprinzător” este un maestru al învățării sociale. El fie a asistat la comportamentul altui gaslightier, fie a simțit pe pielea lui efectele sale și observă că este un instrument puternic. Este o strategie cognitivă pentru autoreglare și corregulare.

Iar această strategie din păcate funcționează.

Este posibil ca gaslighter-ul să nu știe că face ceva strategic sau manipulativ. Îi lipsește conștiința de sine și capacitatea de auto-reflecție și poate crede că se exprimă direct sau este predispus la o sinceritate neclintită, spunând „așa cum sunt”.

Așadar, gaslighting-ul este un comportament învățat.

Și în aceste condiții, putem spune că gaslighting-ul poate transforma o victimă într-un viitor abuzator sau un martor al acestor tehnici într-un maestru al manipulării.

Însă un lucru este demn de menționat aici, background-ul (fondul) personalității persoanei care învață acest tip de comportament distructiv este unul vulnerabil, de aici și predispoziția sa către gaslighting.

Iar aici nu poate fi vorba decât despre o persoană cu înclinații narcisice, care are carențe în empatie (capacitatea de a înțelege sentimentele altora) și auto-reflecție (nu se poate analiza obiectiv, se vede pe sine distorsionat).

Cum îți dai seama că ai fost sau ești victima manipulării psihologice

  • Te-ntrebi de mai multe ori pe zi dacă ești o persoană sensibilă;
  • Te simți confuz sau că ești dificil într-o relație;
  • Îți ceri scuze mereu;
  • Nu-ți dai seama de ce nu ești mai fericit, deși ar trebui;
  • Găsești mereu scuze comportamentului nepotrivit al partenerului, șefului, colegului, deși cei cu care ai vorbit îi condamnă comportamentul;
  • Ai probleme în a lua decizii simple;
  • Te-ntrebi adesea dacă ești suficient de bun.
  • Începi să minți pentru a evita răsturnările de situații.

Poți face diferența între simptomele de mai sus și anxietate sau depresie printr-o anumită particularitate. Există o altă persoană sau un alt grup care se implică activ în încercarea de a te face să te îndoiești că ceea ce știi tu despre realitate este adevărat.

Dacă în mod obișnuit nu simți aceste lucruri în relațiile cu alți oameni, dar le simți cu o anumită persoană, ai putea fi victima manipulării psihologice.

În continuare, voi scrie căteva expresii obișnuite care sunt folosite de către manipulatorii psihologici :

  • Ești prea sensibil;
  • Din cauza ta se întâmpla asta pentru că ești prea sensibil;
  • Nu te mai purta ca un nebun;
  • Știi că arăți ca un nebun, nu?
  • Ești doar paranoic. Ți se pare!
  • Doar glumeam!
  • Tu inventezi lucruri!
  • Nu e mare lucru, nu exagera!
  • Îți imaginezi lucruri!
  • Ai o imaginație bogată!
  • Reacționezi exagerat!
  • Ești întotdeauna atât de dramatic!
  • Asta nu s-a întâmplat niciodată!
  • Să știi că nu-ți amintești bine!
  • Ești isteric!
  • Ești nebun!
  • Nimeni nu te crede, eu de ce aș face-o!
  • Toți spun că ești dificil!
  • Toți spun că ești nebun!

Tacticile folosite în Gaslighting

  1. Minciuna sfruntată pe față – cei ce folosesc aceste tehnici sunt profesioniști sau mitomani. Nu renunță la această formă perversă de distorsionare a realității nici când li se aduc dovezi concrete. În cel mai rău caz vor avea o replică de genul : tu m-ai obligat să fac asta!
  2. Vina nu este niciodată a lor – aici intrăm în sfera personalității narcisice care nu va recunoaște niciodată că a greșit, pentru că a greși înseamnă a nu fi perfect, a nu avea o imagine bună, o reputație bună, iar această asumarea înseamnă a pierde lupta pentru obiective, care sunt principalul scop al lor în viață.
  3. Sentimentele tale nu au importanță – această trăsătură derivă din faptul că persoanele cu tendințe narcisice nu au empatie, nu pot înțelege emoțiile celorlalți, astfel că le vor încălca foarte des ca și cum ar fi ceva normal. Aici vor folosi replicile deja celebre (exegerezi! Ești sensibil!) . Sunt atât de buni și de convingători când o fac încât poți ajunge să crezi că ești într-adevăr sensibil și problema e la tine, începi să te simți vinovat și deja ai căzut în capcana lor.
  4. Repovestirea deformată a realității – când persoanele ce manipulează repovestesc întâmplări din trecut, le vor deforma, le vor modifica astfel încât să le fie favorabile lor și bineînțeles în dauna ta.
  5. Vor simula empatia – pentru că ei nu pot simți și înțelege emoțiile celuilalt și pentru că sunt inteligente și-și dau seama că validarea este uneori o armă ce o pot folosi împotriva celor ce caută înțelegere, o mimează. O mimează cu scopul de a „fura” încrederea persoanei ce va deveni victima manipulării. Această tehnică este foarte folosită de personalitățile antisociale ce comit acte de înșelăciune. Mai pot mima empatia pentru a poza în persoane normale și a nu ieși în evidență.
  6. Vor crea diversiuni și confuzii – așa cum în filmele de acțiune este folosită diversiunea pentru a distrage atenția adversarului și a-l anihila, așa și într-o relație cu o persoană manipulatoare vei fi pus într-o permanentă confuzie, și în timp ce tu vei fi ocupat să procesezi informațiile și să-ți dai seama care e realitatea, vei fi vulnerabil și vei fi la dispoziția sa. Practic, diversiunea și confuzia sunt să te dezarmeze să devii vulnerabil și controlabil mai ușor.
  7. Vor întoarce ceilalți oameni împotriva ta – sau cel puțin așa susține el.

În primă instanță manipulatorul îți va spune des că ceilalți oameni cred despre tine că ești dificil, că nu ești bun în ceea ce faci, că ești ciudat, ceea ce crede și el despre tine.

În actul 2, te va convinge că ceilalți te văd ca fiind defect, că ceva este în neregulă cu tine.

În actul 3, ajungi să te izolezi de ceilalți (știind că ei te privesc ca fiind ciudat sau defect) și vei cădea în plasa manipulării, fiind practic controlat.

  • Îți vor spune frecvent că ai luat-o razna – după întregul proces de mai sus, pentru a-și întări și mai mult controlul asupra ta, abuzatorul se va drept victimă (ești prea sensibil! Nu ții la glumă!nu mă mai bag în seamă cu tine de acum) când vei încerca să scapi și să contraataci, el va începe să spună despre tine public că ești nebun. Ceilalți vor începe să creadă că ești nebun (fiind manipulați și ei) și vor evita contactul cu tine, tu oricum îi evitai și păreai ciudat din cauza asta, și vor începe să fie de partea manipulatorului.

Victima va ajunge să creadă că este nebună.

Această situație îmi aduce aminte de situația celebrului comediant american Dave Chapelle care a avut un succes extraordinar la începutul anilor 2000 la Comedy Central și a refuzat să facă anumite compromisuri cerute de producători, însă fiind sub contract el avea avantajul dacă pleca. Astfel încât, au început să-l manipuleze, să-i facă tot felul de înscenări ridicole pe platoul de filmare, în relațiile directe cu el, să lanseze zvonuri publice că a înnebunit, astfel încât el personal și-a dat demisia și a pierdut un contract de 50 de milioane de dolari.

A fost atât de marcat de acele abuzuri psihologice încât a și-a cumpărat un bilet de avion în altă țară și și-a sunat familia abia după ce a aterizat, a revenit în show-bizz după mai bine de 10 ani, și a găsit curajul să povestească despre cele întâmplate.

Dacă și tu ai trecut prin astfel de momente, te sfătuiesc să cauți ajutorul psihologic necesar pentru a depăși aceste traume emoționale.

Bibliografie :

  1. Vox.com
  2. Psychology Today
  3. Andreea Orheanu.ro

11 Replies to “Cum îți dai seamă că ai fost manipulat psihologic (efectul gaslighting)

  1. Foarte adevarat!
    Din pacate radiografia umanității arata neputința, ignoranta si criminalitatea agresiv -verbală. Astfel de tehnici duc unii oameni la disperare ,vezi suicid ,depresii ,stimă de sine scăzută.
    Din pacate astfel de comportament este încurajat de marile puteri ,strategie de control și deformare a realității.
    Îngrijorător este faptul că transmit astfel de practici și generațiilor lor ,pe lângă averi colosale obținute prin astfel de practici ,lasă mostenire acest blestem al criminalității organizate.
    Dumnezeu sa fie cu noi si sa ne apere de astfel de practicanți ignoranți ai societății.
    Apropo,traiesc aproape zilnic astfel de tratamente inumane și degradante .
    Să facem recurs la morală.
    Cred ca ar trebui interzise și pedepsite astfel de practici.

  2. „ești nebuna/paranoica/exagerezi /ești isterica / inventezi / ți se pare /toți spun asta/toți te urăsc din cauza ca ai exagerat” mulțumesc mult, sincer!
    Acum sunt și mai convinsa ca nu sunt nebuna și ca chiar am avut în jurul meu oameni nepotriviți.

  3. Am fost și eu o asemenea victimă a unui manipulator psihologic,timp de 5 ani….iar totul s a terminat din clipa în care băiatul meu mi a zis:,,Mami,tu nu ești tu,atunci când vine el la noi, cât timp el stă aici,tu te comporți altfel… vorbești altfel…nu ești tu!,, Atunci am hotărât să pun punct relației.Mi am dat seama că nu îmi făcea bine acea relație.Nu îmi mai este teamă…sunt îndeajuns de realistă să mi trăiesc propria viață frumos, în liniște și armonie!

  4. Foarte adevarat In asta sunt si eu cu sotul meu Imi zice ca sunt urata ca eu daca am copii Nu mai pot avea o viata normala ca nu ma.va mai iubi nimeni si nu ma va accepta Pe toti de langa mn le alunga De multe ori nu ma lasa sa vb cu ei
    Nu vrea sa am prieteni Nu vrea sa ma simt femeie El vrea doar sa stau in casa sa cresc copii si ca eu nu pot avea alta viata oricum Ca viata pt mn sa terminat Ca am dj 4 copilasi

  5. 5 ani abuz psihologic de 2 foste sefe din xerox srl bucuresti si iasi… Gaslighting si hartuire masiva hackeri si urmarita e pe strada peste tot.. Politia nu a facut nimic insa nu m am indoit niciodata de realitatea mea!! Oamenii cu comportament psihopat sunt f f periculosi.. Anu trecut am identificat exact tot ce mi au Facut cu asta, eu ma incadram la victima cautata de psihopati…. F grav ce mi au facut abuz psihologic emotional atac la persoana viataprivata prietenii distruse… Viata mea in 2017 si dupa 5 ani simt ca a fost un incediu si a parjolit tot… Scopul meu principal a fost acesta toti anii :ramai in viata si nu ti pierde mintile… România e f slab pregatita pt asa ceva si in naivitatea mea am crezut ca s singura pers din Romania care a trait asa ceva! Citind in ultimele 6 luni despre manipulare psihologica psihopatie narcisim gaslight ing…. S a facut lumina si mi dau seama ce periculoase sunt aceste 2 femei mai ales ca cea din Iasi are bani putere sotu in IT..
    Abuz de putere la cel mai inalt nivel… Ramas complet nepedepsit…insa citind ce inseamna psihopat sunt pedepsiti definitiv de viata! Dumnezeu so credinta in El si in iubire m a salvat!

  6. Un astfel de manipulator a devenit fiul meu dupa ce s-a insurat. De nerecunoscut, ne jigneste, nimic nu ii convine, ne face… Am rupt orice legatura cu el. Exista rezolvare sau ameliorare?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *