Studii de caz

Cătălin și Geanina
Cătălin și Geanina sunt într-o relație și lucrurile par a fi perfecte, poate că prea perfecte.
Geanina este frumoasă – exact genul de femeie care îl face să arate bine. Cătălin a avut-o mult timp în vizor înainte de a fi și sexul a fost grozav, dar începe să se plictisească. Cătălin a aflat ce vrea Geanina de la un partener și crede că a făcut-o destul de fericită, dar acum, când o are acolo unde vrea el, începe să-și piardă farmecul.

El începe să se distanțeze de ea, nu-i răspunde la apeluri sau mesajele. În secret, totuși, el primește un fior (o plăcere) din durerea pe care o vede în ochii ei când începe să pună la îndoială ce nu este în regulă. Zbuciumul emoțional începe să se intensifice atunci când încetează să-și ascundă disprețul. Lucrurile despre ea pe care el le găsea fascinante acum îl enervează și face comentarii sarcastice și tăioase despre ele. Când ea plânge, ca răspuns, el se bucură că îi poate controla emoțiile atât de ușor. Îl face să se simtă puternic.

În curând, totuși se plictisește și de asta și începe să caute pe cineva nou. El nici măcar nu încearcă să-și ascundă telefonul atunci când alte femei încep să-i trimită mesaje text când ea este prin preajmă și, pe măsură ce relația începe să se destrame, el o lasă să se autodistrugă și să cerșească răspunsuri pentru o vreme, înainte de a ieși în sfârșit din relație , lăsând-o complet debusolată despre cum s-a transformat Cătălin din sufletul ei pereche într-un coșmar.

Claudiu și Ionela
Claudiu și Ionela sunt într-o relație. S-au îndrăgostit repede, idealizându-se reciproc în ceea ce pare a fi o poveste de dragoste. Totuși, Ionela începe să se simtă de parcă Claudiu nu ar fi atât de atent ca pe vremuri și caută mereu semne că o va înșela sau va pleca. Ea are o rezervă secretă de bărbați formată din foști iubiți cu care vorbește frecvent și bărbați noi pe care îi întâlnește la întâmplare.

Când Claudiu află, este șocat și supărat, crezând că cei doi au fost foarte îndrăgostiți. Ionela promite să nu mai vorbească cu ei. Dar când Claudiu este retras și are nevoie de timp pentru a avea din nou încredere în ea, ea este supărată că nu are același nivel de devotament și încredere pe care l-a avut înainte, așa că revine la vechiul ei comportament de a atrage atenția altor bărbați.

Ionela începe chiar să-l ignore, să se supere pe Claudiu și să devină mai interesată de unul dintre ceilalți bărbați, simțind că el nu ar merită. Simte că el nu apreciază toate șansele pe care i le-a dat.

Când Claudiu află că de data aceasta vorbește din nou cu un bărbat și la un nivel mai serios, ea explodează și îl învinovățește pe Claudiu pentru acțiunile sale și spune: „Dacă m-ai fi iubit așa cum am avut nevoie ca tu să mă iubești, acest lucru niciodată nu s-ar fi întâmplat. Este doar vina ta. ”

Interpretări

  1. În primul exemplu, intențiile lui Cătălin nu au fost niciodată serioase, el nu a vrut nicio clipă să intre într-o relație serioasă și autentică.

El s-a plictisit repede de Geanina și ca să scape de această emoție a început să vorbească cu alte femei, asumându-și riscul să o rănească pe ea.

  1. În al doilea exemplu, Ionela a crezut că are o relație autentică cu Claudiu, cu toate acestea este incapabilă să aibă o relație reciproc avantajoasă deoarece ea este mai concentrată să-și satisfacă doar propriile nevoi.

     Este hotărâtă să perceapă acțiunile lui Claudiu ca lipsite de respect față de ea atunci când acestea nu se învârt în jurul ei. Pentru a-și satisface propria nevoie de atenție și afirmare constantă, ea se angajează în acțiuni care accidental, dar nu intenționat, dăunează relației și lui Claudiu.

Îndeplinirea nevoilor ei va fi întotdeauna factorul ei principal în luarea deciziilor. Nu va putea niciodată să pună sentimentele lui Claudiu deasupra nevoile ei.
Acestea sunt doar exemple, dar le folosesc pentru a ilustra că există o diferență în ceea ce privește modul în care acești doi indivizi Ionela și Cătălin, egocentrici, concentrați doar pe propriile lor nevoi, se comportă pentru a provoca confuzie atunci când cineva încearcă să înțeleagă motivațiile lor.
Prin aceste exemple de mai sus am reliefat deja două forme distincte de narcisism.

Ce este narcisismul

Criteriile DMS V de definire a Tulburării de Personalitate Narcisistă

  1. Are un sentiment exagerat al importanței de sine (își exagerează realizările și talentele, se așteaptă să fie recunoscut ca superior fără a avea realizări pe măsură)
  2. Este preocupat de fantezii de succese nelimitate, putere, strălucire, frumusețe sau dragoste ideală.
  3. Crede că este special și unic, că poate fi înțeles doar de persoane speciale sau cu statut înalt și că poate fi afiliat numai cu persoane sau instituții importante.
  4. Are nevoie constantă de admirație excesivă.
  5. Are sentimentul că este îndreptățit să obțină anumite favoruri (are așteptări nejustificate să fie tratat într-un mod special sau ca ceilalți să se conformeze automat regulilor sale)
  6. Are tendința de a profita de relațiile interpersonale (exploatează alte persoane pentru binele personal)
  7. Este lipsit de empatie (este incapabil să recunoască sau să identifice sentimentele sau nevoile celorlalți)
  8. Adesea îi invidiază pe ceilalți sau crede că este invidiat de ei
  9. Are comportamente sau o atitudine arogantă, de superioritate.

Cauzele narcisismului

Literatura de specialitate în privința teoriei narcisismului este vastă, interesantă și controversată.
O cauză exactă a narcisismului nu se cunoaște exact, nu este știință exactă. Și asta pentru că pot fi diferite cauze, interpretări ale lor și diverse scenarii prin care o persoană poate ajunge să aibă astfel de comportamente distructive la adresa altora.
Printre zecile de teorii formulate pe tema narcisismului mă voi opri asupra teoriilor formulate de clasicii literaturii de specialitate : Otto Kernberg și Heinz Kohut.
Copiii sunt niște făpturi narcisice în mod natural și este complet normal.
Stima de sine a copiilor este reglată de către influențele din mediul exterior și ei au nevoie de atenția necondiționată a celorlalți pentru a se simți mai bine în pielea lor.
Potrivit lui Kernberg, având o mamă lipsită de empatie și îndepărtată, care este hipercritică și își devalorizează copilul, determină copilul să-și creeze un sine grandios interiorizat ca mecanism de apărare împotriva lipsei percepute de dragoste și a traumei emoționale rezultate. Kernberg a teoretizat că narcisismul este o dezvoltare patologică.
Kohut, pe de altă parte, a simțit că mediul este cauza principală și că narcisismul este rezultatul dezvoltării copilului în aceste condiții.
Teoriile privind narcisismul însă cad de acord într-un anumit punct și acela include existența următorilor factori ce pot duce la dezvoltarea unei astfel de personalități :

  • Părinți insensibili;
  • Îngrijirea neglijentă;
  • Critici excesive;
  • Abuz;
  • Traumă;
  • Aștepări extrem de mari;
  • Răsfăț excesiv;
  • Lăudat excesiv.

Tipuri de Narcisism

Și am ajuns într-un punct mult așteptat de mulți oameni, care stârnește mult interes, tipuri de narcsisim.
Cercetătorii au descoperit mai multe tipuri de narcisism, 4 tipuri principale și 6 tipuri secundare.
Aceste manifestări diferite și fațete diferite al personalității narcisiste sunt menite a proteja sinele lor fragil.
Cu cât e omul mai plin de el, cu atât e mai gol pe dinauntru. – A.Z.

Tipul 1 – Narcisistul Grandios

Narcisismul clasic este acel tip de narcisism la care oamenii se gândesc când aud acest cuvânt. Este întruchiparea acelui tip de persoană cu un grad înalt de funcționare, căreia îi place să iasa în evidență și care trăsături grandomane.
Acest tip de persoană caută mereu atenție, se laudă cu realizările lor, se simt îndreptățiți să aibă parte de un tratament special și au așteptări ca ceilați să-i venereze sau să-i lingușească.
Nu sunt interesați de nimeni altcineva decât de persoana lor, universul se învârte în jurul lor, iar conversațiile trebuie să aibă mereu legătură cu ei, altminteri devin anoste.
Au tendința să se perceapa ca fiind superiori celorlalți oameni, deși în mod paradoxal caută atenția lor.

Tipul 2 – Narcisistul Vulnerabil

Acest tip de narcisist mai este cunoscut și sub denumirea de narcisist fragil sau compensator.
Narcisistul vulnerabil se crede superior, însă are o particularitate, nu-i place să fie în centrul atenției, îi place în schimb să se înconjoare și să se atașeze de oameni importanți și nu caută deci tratament special.
O altă particularitate a acestui tip de narcisist este vulnerabilitatea în fața criticilor celorlalți, fiind hipersensibil, și extrem de invidios.

Tipul 3 – Narcisistul Comunitar

Comunitar vine de la „comunitate” și ai să vezi în continuare de ce se numește așa, dacă nu bănuiești deja.
Este un tip de narcisism mai greu de identificat din cauza faptului că este un narsisist deghizat.
Este deghizat într-un personaj interesat și implicat în problemele din comunitatea sa, este angajat în problemele oamenilor din comunitatea sa, are abilități de ascultare și conectare cu ceilalți.
Sunt niște oameni care vor oferi bani organizațiilor caritabile și-și vor oferi timpul și disponibilitatea să-i ajute pe alții.
Îi poți auzi vorbind des despre faptul că au o misiune personală și că vor să schimbe lumea.
O-o!
Totul pare în regulă, la prima vedere.
Dacă cercetezi mai atent această fațadă vei constata că fac asta mai mult pentru a fi recunoscuți pentru munca lor, vor cere validare, admirație și respect pentru gesturile lor caritabile și nu pentru comunitate.
Motivul psihologic pentru care fac aceste lucruri este pentru a-și umple golul interior și a compensa pentru sinele lor slab conturat.

Tipul 4 – Narcisistul Malign

În acest context malign ar însemna înclinat spre a face rău, conform Dex-ului.
Narcisistul malign mai este numit și narcisistul toxic.
Acest tip de narcisiști sunt extrem de manipulatori și exploatează alți oameni pentru plăcere.
Narcisiștii maligni au trăsături comune din narcisiștii vulnerabili, clasici sau comunali.
Nu au pic de milă atunci când își urmăresc scopurile și calcă pe cadavre în drumul lor.
Aaaa, da, scopul lor principal este de a-i controla și domina pe ceilalți.
Alte „calități” pe care le posedă acest tip de narcisiști sunt agresivitatea și faptul că pot fi foarte fățarnici. Genul care în față îți zâmbesc și pe la spate te „înjunghie”.
Și cea mai cea calitate este lipsa remușcărilor pentru acțiunile lor.

  1. Subtipul 1 – Narcisistul Evident vs Narcisistul Ascuns

Aici vorbim despre modalitatea prin care narcisistul își satisface nevoile, fie la vedere, fie discretă.
Literatura de specialitate a căzut de acord că narcisiștilor le place să aducă insulte și să pună la pământ alți oameni.
Un  narcisist evident o va face la vedere prin acțiuni ușor de recunoscut, în timp ce un narcisist discret o va face într-un mod discret pasiv-agresiv sau poate chiar fără ca ceilalți să-și dea seama sau au tactici prin care pot nega oricând ceea ce s-a întâmplat.
Narcisiștii evidenți –-) narcisiștii vulnerabili
Narcisiștii ascunși –) narcisiștii vulnerabili
Narcisiștii maligni pot fi atât ascunși cât și evidenți.

Subtipul 2 – Narcisistul Somatic vs Narcisistul Cerebral

Niciun narcisist nu vrea să fie depășit de partenerul lor de viață, de prietenul lor sau de colegul de serviciu.
Ei privesc viața ca pe o competiție din care trebuie mereu să iasă învingători. Aici ar fi și un punct vulnerabil al lor, întrucât în viață mereu vei întâlni pe cineva mai bun decât tine.
În cazul cuplurilor sau a familiilor, partenerul de viață sau copilul narcisistului este privit ca pe un obiect strălucitor pe care-l pot arăta lumii pentru a-și ridica propriul statut social.

 Narcisiștii somatici sunt acei narcisiști obsedați de aspectul lor exterior (extrem de sensibili la ce spune lumea despre aspectul lor fizic), motiv pentru care supracompensează prin sport, body-building, diete, regimuri drastice, s.a.m.d., ajungând practic la un perfecționism patologic, din teama de a fi criticați.
Narcisiștii cerebrali sunt acei narcisiști care se consideră cei mai inteligenți din cameră, din colectiv, din familie, dintr-un anumit domeniu, s.a.m.d. și le place mereu să impresioneze oamenii prin realizările lor, lăudându-se mereu cu ele.
Oricare din cele 4 tipuri de narcisiști pot fi cerebrali sau somatici.

Subtipul 3 – Narcisistul Introvertit vs Narcisistul Sadic

Narcisistul introvertit este caracteristic narcisiștilor vulnerabili și ascunși.
Acest subtip de narcisiști sunt codependenți și tind să se atașeze de alți narcisiști pentru a se simți speciali. Au tendința de a avea o mentalitate de victimă și suferă de schema de abandon.
Al doilea subtip special este narcisistul sadic, un tip special de narcisist malign. Acest subtip este comparabil cu sociopații și psihopații prin faptul că se bucură foarte mult de durerea altora. Le place să umilească oamenii și să-i rănească și, uneori, au fetișuri sexuale bizare.

Tu, peste ce tipuri de narcisiști ai dat și cum ți-au influențat viața? 

Aștept cu mare nerăbdare povestea ta, sunt aici și-mi doresc să o citesc!

8 Replies to “Cele 10 tipuri de Narcisiști

  1. Foarte interesant! Este prima data când găsesc informație despre cauzele narcisismului! Totodată, găsesc extrem de interesante tipologiile! Am întâlnit în viata o persoană așa! Având problemele mele și eu, și nefiind în nici un fel de legătură cu psihologia, mult timp mi a dat bătaie de cap, persoana aceasta sau experienta pe care am trăit o cu ea! Având în vedere personalitatea sau temperamentul meu, am înfruntat o foarte dur(și aici sa mi spui te rog cum trebuiea sa procedez) și am încheiat relativ orice relație cu ea! Relativ, pentru ca a existat mult în timp. În mintea mea și pentru ca e un membru f apropiat, familial(nu din fam mea personala mulțumesc lui Dumnezeu). Însă, eu am simțit ca ceva nu e ok mereu, analizând modul ei de a fi, ceva nu se lega, era prea mult! Când am început sa studiez psihologia, m am gândit ca o tulburare are! Acum, și datorita ție sunt sigura! Îți mulțumesc pentru tot, și mă bucur că am reușit sa o încadrez aici! Asa, se explica tot ce face sau ce este, iar eu sunt mult mai liniștită mental! Cred ca se încadreaza la tipologia de Narcisist Vulnerabil! Dacă ai putea sa mi dai vreun sfat, cu privire la vreo posibila întrevedere cu această persoană, pe care am înfruntat o si clar ma urăște, și cu care nu m am întâlnit de ani mulți, ți-as fi foarte recunoscătoare!

    1. Din articolul citit mai susu, multi oameni se incadreaza la narcisism, multi langa care ne bem cafeau, ne zambim, ne intersectam, vorbim sau schimbam pareri. Eu cred ca foarte putini oameni isi vad de realizarile lor in liniste si modestie, de fericirea lor fara sa invidieze. Ca sa nu invidiezi trebuie sa fii un om evoluat din multe puncte de vedere, iar pentru a recunoaste si aprecia calitatile unui om valoros e nevoie de inteligenta. Tu ai spus ca ai recunoscut doar una, inseamna ca esti foarte tanara pentru ca lumea e plina de narcisisti. Toti vrem apreciere, dar important e de la cine vrem. Si tu, sigur, vrei sa fii apreciata de familia ta, de cei carora le-ai fost credicioasa, de la cei carora le-ai acordat gir si incredere… Acesta nu e narcisizm, dar vazut de altii ar putea fi.

    2. Esti norocoasa ca ai putut taia relatia. Narcisismul nu are leac deoarece narcisistul va crede ca intreaga populatie a planetei e proasta si nebuna inainte sa considere ca ar avea el/ea o problema. Sunt niste vampiri, se hranesc cu energia ta, cu fericirea ta si cu dorinta ta de a trai. Poti constientiza problema lor si sa nu iei personal insultele, criticile, umilintele, agresivitatea si victimizrea lor dar asta necesita multa energie si orcum iti vor strica multe zile din viata. Mama mea este un narcisist malign care a reusit pana la 40 de ani sa ma distruga si sa ma faca dependent de ea. Imi pare rau ca nu m-am documentat despre narcisism mai devreme, cand tata traia, avea si el dreptul sa stie ca este valoros. Daca poti pleca de linga ei fa-o, daca nu castiga-ti independenta incet cu pasi mici. Nu spera ca se vor schimba, nimic nu ii va multumi vreodata, fericirea ta este o jignire pentru ei.

  2. Bună ziua, aș dori să știu care sunt etapele într-o relație cu un bărbat cu tendințe narcisiste, mă refer la cel încadrat în categoria vulnerabil. Am citit că ar exista mai multe etape. După care ciclul se reia. Bineînțeles dacă are nevoie de acea „hrană narcisica” să supraviețuiască. Și nu există o alta victimă să-i satisfacă nevoia.
    Foarte frumos explicat articolul.
    Vă mulțumesc anticipat.

  3. Uneltele preferate ale abuzatorului narcisic sunt manipularea de tip gaslighting (mitoman) si proiectia (nu eu sunt, el e)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *